Telefoons zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Ze worden alleen steeds complexer en hebben vaak kleine toetsen. Hierdoor zijn deze telefoons lastig te gebruiken door senioren, slechtzienden en slechthorenden. Speciaal voor hen hebben wij een compleet assortiment aan huistelefoons samengesteld. Dit assortiment bestaat uit draadloze en vaste telefoons met grote of zelfs extra grote toetsen.
- seniorentelefoon-expert.nl
- Alles over huistelefoons
Alles wat je moet weten bij het kopen van een seniorentelefoon
Wat is een seniorentelefoon?
Een seniorenhuistelefoon heeft over het algemeen grote toetsen, een goed afleesbaar scherm en een extra luide bel. De structuur van het menu en het telefoonboek worden zo eenvoudig mogelijk gehouden, zodat de telefoon gemakkelijk te bedienen is. Op bepaalde toestellen is een noodknop aangebracht, zodat je in geval van nood snel hulp kunt bereiken.
Als je op zoek bent naar een huistelefoon voor senioren, heb je de keuze tussen vaste en een draadloze toestellen. Hieronder lees je meer over beide soorten telefoons, wat de verschillen zijn en wat de voor- en nadelen zijn.

Vaste huistelefoon
Een vaste huistelefoon is de klassieke telefoon, waarbij de handset en het basisstation via een draad met elkaar verbonden zijn. Je maakt dus gebruik van een vaste, betrouwbare telefoonlijn.
Vaste huistelefoons zijn eenvoudig te bedienen, dankzij de grote toetsen. Zo kun je heel gemakkelijk telefoonnummers intoetsen als je slechtziend bent. Sommige vaste telefoons hebben zelfs fototoetsen. Deze beschikken over een foto van één van je geliefden met zijn of haar voorgeprogrammeerde nummer erin.
- Betrouwbare telefoonlijn zonder storing
- Sommige modellen zijn voorzien van fototoetsen
- Geschikt voor mensen met een gehoorapparaat
- Je kunt niet rondlopen tijdens het telefoneren
Draadloze huistelefoon
Met een draadloze huistelefoon kun je door het huis of naar de tuin lopen, want er zit geen snoer aan. De handset werkt op een accu. Als je de handset na het telefoongesprek weer op het basisstation plaatst, wordt de accu vanzelf weer opgeladen.
Bij een draadloze telefoon worden vaak meerdere handsets meegeleverd, zodat je op meerdere plekken in huis de telefoon kunt opnemen. Bovendien zijn draadloze huistelefoons meestal ook uit te breiden met extra handsets.
- Tijdens het telefoneren kun je door je huis lopen
- Een draadloze telefoon is vaak uitbreidbaar met meerdere handsets
- Geschikt voor mensen met een gehoorapparaat
- De accu moet regelmatig worden opgeladen
Hoeveel handsets heb je nodig?
Kies je voor een vaste huistelefoon toestel, dan plaats je deze op een centrale plek in het huis. Voor een draadloze seniorentelefoon met één handset geldt hetzelfde. Je plaatst het laadstation op een handige plek in de woonkamer. Zo mis je geen enkel belletje en vergeet je de handset nooit op te laden.
Sommige draadloze seniorentelefoons worden geleverd met één of meerdere extra handsets. Deze handsets staan draadloos met elkaar in verbinding. Je kunt de handsets in verschillende ruimtes plaatsen, zodat je in elke ruimte van het huis bereikbaar bent.
De meeste draadloze huistelefoons zijn uit te breiden met extra handsets. Mocht je er later nog één bij willen kopen, dan kan dat altijd!

Gebruikscomfort voor senioren
Een seniorentelefoon heet natuurlijk niet voor niets zo. Deze telefoons zijn uitgerust met eigenschappen die ze speciaal geschikt maken voor senioren. Als je bijvoorbeeld niet meer zo goed hoort of ziet, kun je deze toestellen eenvoudig gebruiken.
Hieronder vind je een overzicht van de eigenschappen die deze telefoons zo gemakkelijk maken voor ouderen. Zo kun je op basis van je eigen wensen gemakkelijk een geschikte seniorentelefoon uitkiezen.

Geschikt voor hoortoestellen
Voor senioren en slechthorenden die een hoorapparaat dragen, kan telefoneren lastig zijn. Het is daarom van belang dat je telefoontoestel compatibel is met hoortoestellen, zodat je geen schelle geluiden of ruis door de lijn hoort. De meeste seniorentelefoons zijn compatibel met hoortoestellen, zodat jij ongestoord en weer met plezier kunt telefoneren.
Extra grote toetsen
Ben jij iets slechter gaan zien? Dan wil je natuurlijk een telefoon met grote, duidelijke toetsen. De zogenaamde big button huistelefoons zijn voor slechtzienden erg handig. Je hoeft niet eerst je leesbril te zoeken om de toetsen te kunnen lezen. De toetsen zijn in de meeste gevallen ook nog verlicht. Dat komt de duidelijkheid helemaal ten goede.
Fototoetsen
Er zijn zelfs huistelefoons met een speciaal type grote toetsen, namelijk de fototoetsen. Iedere knop beschikt over een foto van één van je geliefden met zijn of haar voorgeprogrammeerde nummer. Met één druk op de knop, belt het toestel direct naar de persoon op de foto. Eenvoudiger kan haast niet toch?
Extra luid belvolume
Eigenlijk alle seniorentelefoons hebben een extra luid belsignaal. Dit is natuurlijk ideaal voor slechthorenden. Je hoeft dan geen enkel inkomend gesprek meer te missen. Er zijn zelfs huistelefoons die het belsignaal combineren met een knipperend lampje om jouw aandacht te vestigen op de overgaande telefoon. Dan is het extra duidelijk dat iemand je probeert te bereiken!
Extra luid gespreksvolume
Op bijna alle seniorentelefoons kun je ook het gespreksvolume naar eigen wens instellen. Handig als je minder goed hoort! Je hoeft je gesprekspartner aan de andere kant van de lijn nooit meer om verduidelijking te vragen.
Visuele bel-indicatie
De meeste draadloze huistelefoons zijn voorzien van een visuele bel-indicatie. Zo zie jij aan het knipperende lampje dat er iemand belt of dat er gebeld is. De telefoons onthouden ook wie er het laatst gebeld heeft, zodat jij deze persoon met één druk op de knop terug kunt bellen.
Handige functies voor extra gebruiksgemak
Naast de eigenschappen die uniek zijn voor senioren, zijn de toestellen uit deze webshop ook uitgerust met standaard telefoon-eigenschappen. Hieronder vind je een opsomming van handige functies, die het gebruik van de telefoon extra gemakkelijk maken. Op basis van dit lijstje kun je eenvoudig bepalen welke eigenschappen jij onmisbaar vindt.

Handen vrij-functie
Met de handen vrij-functie kun je met iemand bellen, zonder dat je de telefoon naast je oor hoeft te houden. Zo houd je je handen vrij voor andere dingen. De functie is ook handig als je met meerdere mensen tegelijk een gesprek wilt volgen.
Telefoonboek
Een papieren telefoonboek of kladblokje is verleden tijd! Veel seniorentelefoons beschikken namelijk over een intern telefoonboek. Hierin kun je een groot aantal telefoonnummers opslaan. Op deze manier hoef je niet steeds het hele nummer te draaien, maar kies je degene die je wilt bellen uit het telefoonboek.
Nummerherhalingsgeheugen
Sommige telefoons onthouden de laatste telefoonnummers waardoor je gebeld bent. Met behulp van deze functie kun je nummers gemakkelijk nog eens bellen. Bij de eigenschappen wordt duidelijk aangegeven hoeveel telefoonnummers de telefoon kan onthouden.
Antwoordapparaat
Als de telefoon voorzien is van een ingebouwd antwoordapparaat, dan kan de beller een boodschap voor je inspreken als je niet in staat bent op de telefoon op te nemen. Zodra je weer thuis bent, kun je deze boodschap terug luisteren en deze persoon zo nodig terugbellen.
Nummerherkenning
Als een telefoon beschikt over nummerherkenning, wordt de naam en/of het nummer van degene die belt op het scherm weergegeven. Zo kun je gemakkelijk zien wie je belt en ben je alvast voorbereid op het gesprek.
